İçeriğe geç
Ana sayfa » Genel » Yazılım » C# Değişkenler

C# Değişkenler

C# Değişkenler

Blog üzerinde yazılıma dair paylaşım yapmayı da düşünüyorum. İlk konu olarak değişkenler hakkında bilgi vererek başlamak istedim. İlk önce değişken nedir bunu tanımlayarak başlayalım. Sonrasında en sık kullanılan değişken tiplerinden bahsederek konuyu sonlandıralım.

Değişken Nedir?

Değişkenleri yazılım dillerinde içlerine geçici veriler yazabildiğimiz kutular olarak düşünebilirsiniz. Örneğin kullanıcıların dışarıdan gireceği 2 farklı sayı ile bir matematiksel işlem yaptırmak istiyorsunuz. Kullanıcıların dışarıdan gireceği 2 farklı sayıyı bir değişken yani bir kutu içerisinde tutarak, iki kutunun içerisindeki sayıları topla gibi bir kod yazabilirsiniz.

Örneğin bu değişkenlerimiz sayi_1 ve sayi_2 diyelim. sayi_1 = 5 dediğimiz zaman sayi_1 kutusunun içerisine 5 i koymuş oluruz. sayi_2 = 10 dediğimiz zaman, sayi_2 kutusunun içerisine de 10 sayısını koymuş oluruz.

sayi_1 + sayi_2 = sonuc dediğimiz zaman 5 + 10 = 15 sonucunu buluruz gibi.

Değişkenleri sadece matematiksel işlemler için düşünmeyin, farklı değişken tipleri içerisine sayı, harf, kelime, cümle de yazabilirsiniz. Fakat içerisine yazacağınız değerlere uygun değişken tipleri seçmeniz gerekiyor.

Değişken Tipleri

1. String Değişken

String değişken içerisine metinsel, özel karakter veya sayısal verileri girebilirsiniz. Fakat gireceğiniz sayısal veriler ile herhangi bir matematiksel işlem yapamazsınız. C# dilinde String tanımlama aşağıdaki gibidir, diğer yazılım dillerinde farklı tanımlamalar yapılabilmekte.

C# dilinde string değişkenin kullanımı
string metinsel_deger = "Discover the Security";
string sayisal_deger = "1256565545";
string ozel_karakter = "+-*()=";
2. Integer Değişken

Integer değişkenlerin içerisine yalnızca tam sayıları yazabilirsiniz. Metinsel değer veya özel karakter yazamazsınız. Bunun sebebi Integer değişken içerisindeki veriler ile matematiksel işlem yapabiliyor olmamızdır. Değişken nedir başlığındaki işlemi integer değişken tipi ile yapabiliriz. -2,147,483,648’den 2,147,483,647’ ye kadar değerler alabilir. Daha kısa değerler için short ve ushort, daha uzun değerler için long ve ulong değişkenlerini kullanabilirsiniz. Örnek ile anlatayım yine.

C# dilinde integer değişkenin kullanımı
int sayi_1 = 5;
int sayi_2 = 10;
int sonuc = sayi_1 + sayi_2; // sonuc değişkeni 15 e eşit olacaktır.
3. Double Değişken

Double değişkenler, aynı integer tipi bir değişkendir. Double ile integer arasındaki fark, double değişkende küsüratlı sayılar tanımlayabilmemizdir. Örneğin integer tipi değişkenin içerisine 2,4655448 gibi bir değer yazamayız. Integer tipi değişkenin içerisine küsüratlı değer girdiğimizde, bu değeri yakın gördüğü bir tam sayıya yuvarlayacaktır. Fakat double tipi değişkende küsüratlı yazdığımız değeri eksiksiz alacaktır.

C# dilinde double değişkenin kullanımı
double degisken = 2,45624568;
4. Bool Değişken

Bool değişkenlerin içerisine sadece 2 veri yazabilirsiniz. Birisi true, diğeri false. Bir durumun doğru veya yanlış olduğunu bool değişkeni ile iletebilirsiniz. Kullanımı aşağıdaki şekildedir;

C# dilinde bool değişkenin kullanımı
bool degisken = true;
bool degisken = false;

Information

En çok kullanılan değişken tipleri yukarıdaki şekildedir. Özellikle sayısal değerlerde eğer değişkenin içerisine yazacağınız değerler çok yüksek ise, long ve ulong gibi farklı değişken tipleri kullanabilirsiniz. Fakat orta seviye bir projeler veya belki bazı ileri seviye için yukarıda belirttiğim 4 değişken tipi yeterli olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir